Selv de smukkeste roser har torne..

Hvordan hjælper jeg min generte datter?

I går kom dagen, hvor Kornelia skulle til sin første dansetime og både hun og jeg havde glædet os rigtig meget til at komme afsted. Forventningsfulde tog vi derfor afsted i god tid og havde mulighed for at få set os lidt omkring inde i dansesalen og få hilst ordentligt på instruktøren, en ung pige der hedder Pernille. Jeg kunne godt mærke på Kornelia, at hun rykkede tættere og tættere på mig på den måtte vi sad på, jo flere børn og forældre der kom ind i salen.

IMG_2071.JPG

Jeg er, som udgangspunkt et meget udadvendt menneske – jeg er nysgerrig, elsker personlige udfordringer og kaster mig med stor glæde ud i noget nyt, selvom det indebærer en del ansvar, at forholde mig til mange nye mennesker og stå fast på mine beslutninger. At sælge de ting jeg tror og står for har aldrig været svært for mig, jeg synes derimod det er utrolig spændende at oparbejde nye samarbejder og at afprøve mine egne grænser på den front. Jeg kan bestemt også få sommerfugle i maven og få følelsen af at alle kigger, men det gør bare at jeg så føler at jeg må koncentrere mig lidt bedre og yde lidt mere.
Det har bestemt også sine ulemper at være på min måde, det er jeg godt klar over og jeg prøver også ofte at få mit pågåmod, iver og snakketøj til at passe ind i de forskellige situationer. Jeg øver mig i at tale mindre, lytte mere og bedre, jeg kan til tider fylde (for) meget og jeg har nogle gange på fornemmelsen at nogle føler at jeg tager pladsen for dem. Hvis jeg føler dette, så trækker jeg mine følehorn lidt til mig eller også argumenterer jeg mere for min sag – dette afhænger selvfølgelig 100% af situationen, men som udgangspunkt, i forhold til arbejde, blog, spons, studie og mange andre lignende situationer, så synes jeg at det er vigtigt at holde fokus på sit mål og så regulerer spidsheden på sine albuer derefter.
Det aller bedste ville helt sikkert være en mellemting af de to ovenstående. Jeg ved, fra familie og veninder at min måde at være på kan virke meget skræmmende og nogle forstår ikke at jeg tør. Ligeledes forstår jeg heller ikke generthed! Hvad er man bange for? Og når jeg så oplever genertheden hos mit eget barn, så er jeg jo i et eller andet omfang nødt til at forstå det, i hvert fald for at kunne støtte, hjælpe og guide hende til at få noget ud af de skræmmende situationer.
Hvordan støtter jeg, som mor, i et situation, som til gymnastik? Hvordan forbereder jeg et genert barn, der glæder sig så enormt meget til at komme afsted og være der, lige indtil det hele sådan rigtig går i gang?
IMG_2081.JPG
IMG_2082.JPG
IMG_2083.JPG
IMG_2084.JPG
Kornelia holdt hele tiden øje med mig, når hun var på dansegulvet – med meget ængstelige øjne, som om hun ville være sikker på om jeg nu også så efter hende/passede på hende. Det gjorde jeg selvfølgelig – samtidig med at jeg prøvede at gøre tegn til hende at alt var okay og at hun bare skulle danse alt det hun havde lyst til. Pludselig blev det for meget og hun løb ned til mig og spurgte om ikke nok hun måtte sidde ved mig lidt og kigge på. Selvfølgelig måtte hun det!
Jeg hverken kunne eller ville presse hende til at deltage mere, da det var så tydeligt, at hun var bakket helt ud af salen. Og så er det vigtigt for mig at hun forstår, at vi var/går til dans for hendes skyld. At hun skal synes det er sjovt, da vi ellers sagtens kan lave noget andet. Under hele dansetimen gjorde jeg meget ud af at være anerkendende overfor hende – fortælle hende, at jeg godt kunne forstå at det er svært, at hun skulle være ny, når nogle af de andre kunne en del af de danse der blev danset. Jeg gjorde meget for at  støtte hende i, at det var okay at danse med nede ved mig på måtten og gav hende lov til at gå lidt til og fra mig/dansegulvet – gav hende plads til selv at mærke, i hvor stort et omfang, hun kunne lide at være med.
Det begrænser Kornelia meget, i situationer som ovenstående, at hun er så genert. Hendes begrundelser for ikke at ville danse med var mange, blandt andet “Jeg er træt.“, “Jeg kender slet ikke dansen.” og “De andre må altså ikke kigge på mig.
De sidste ti minutter var hun med hele tiden – der dansede de i rundkreds, dansede Boogie Woogie og sagde farvel til hinanden. Hun fik en god oplevelse med sig og sagde at hun allerede glædede sig til næste gang. Jeg var positiv og tænkte at det bare var lidt begyndernervøsitet hun havde haft.
IMG_2089.JPG
Men på vej derfra, i bilen, sagde hun mange negative ting om dét at gå til dans – det var kedeligt, det var ikke sådan noget dans hun ville gå til, de danse de havde danset var for nemme, det var bare træls at forældrene havde siddet der (mig inklusiv), men at hun gerne ville fortsætte med at gå der. Da vi kom hjem og hun skulle fortælle om dansetimen til Martin, så ville hun gå til det og jeg skulle også med næste gang også. Der var to andre piger med på holdet for første gang – den ene lidt yngre og den andet lidt ældre end Kornelia. De kastede sig begge ud i det med åbne arme – ingen af dem kunne nogle af dansene, men de free-stylede og synes tydeligt at det var sjovt at være med. De to andre piger var tydeligvis meget mere som mig, ikke kun på dansegulvet, men også overfor de andre børn inden og efter dansetimen – de snakkede meget, legede rundt og gik over til de andre børn de ikke kendte.
Jeg var/er meget forvirret over det hele. For her bagefter er det helt klart mest (måske kun?!) mig, der synes det var en meget blandet oplevelse. Jeg kan stadig se de meget ængstelige øjne der holdt øje med mig hele tiden, at hun stod ret langt fra de andre, at hun ikke synes det var særlig rart – alt sammen tydeligvis fordi hun følte/synes hun ikke var god nok til at danse. Åh!! Jeg sad og havde tårer i øjnene under dansetimen, jeg får mere og mere ondt i maven af at tænke på det og har derfor brug for jeres råd og hjælp.
Hvad gør jeg for, at forberede hende til næste gang?
Hvad gør jeg for, at støtte og hjælpe hende under næste dansetime?
Skal vi overhovedet tage afsted igen?
Skal Martin tage med næste gang?
Er det mig der overreagerer?
Jeg ved godt at generthed er meget individuelt og at der ikke er én opskrift på, hvordan jeg løser det her, men jeg har slet ingen idé om, hvad jeg skal gøre.
Jeg vil lige slå fast at Kornelia ikke går til dans for vores skyld, hun har plaget om det i over 1/2 år og vi har nu endelig fundet et hold med plads på her i Aalborg. Vi vil gerne støtte hende i det og at vi er emget positive herhjemme om at hun vil gå til dans – vi danser enormt meget herhjemme, dagligt. Hun elsker det!
Det er endnu et meget følsomt emne der kommer her på bloggen, men jeg har virkelig brug for hjælp og råd. Måske du kan se hele oplevelsen fra Kornelias øjne – hvordan ville du så gerne have at din mor gjorde, da du var barn og skulle prøve noget nyt? Eller måske dit barn har været sådan her og du kan kunne hjælpe og støtte, så det har været nemmere at starte på noget nyt? Uanset, så vil jeg virkelig gerne have et godt råd med på vejen..

8 kommentarer

  • […] hun har rykket sig siden første gang tilbage i januar – det kan du læse meget mere om lige her. Så tusinde tak for jeres erfaringer og gode råd. De har helt sikkert hjulpet os videre fra et […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene Meik

    Tobias er også MEGET genert og er på ingen måde udadvendt. Har ved nærmere eftertanke fundet ud af at han som sådan ikke er genert men at han er introvert. Desværre ligner han 100% mig på det punkt. Det har givet mig mange grå hår i hovedet fordi jeg på ingen måde ønsker for mine børn at de skal lide på samme måde som jeg har gjort og gør. Det som har været alfa og omega for Tobias har været meget positiv feedback og hele tiden have fokus på det positive. Det er noget vi eller specielt jeg har intesivt arbejdet med det sidste 1/2 år. Nu kan han sige at han er god til ting, at han er en god dreng, tror på at vi elsker ham, har lyst til at prøve nye ting og tør med et lille trygheds puf træde frem i mængden.
    Jeg har ALTID gjort meget ud af at forberede ham på hvad der kommer til at ske og det har haft en god effekt. Det gør at han hurtigere føler sig tryg i situationer. Kan dog godt mærke på ham når det er store ting han skal prøve så tager det lidt længere tid. Bekræfter ham hele tiden i at det han føler er ok og at man er nød til at prøve det nogle gange før at man bliver god til ting eller er tryg ved det. Det har virkelig hjulpet enormt at jeg endelig har accepteret at han ikke og aldrig bliver den udadvendte og ekstrovert dreng som jeg ønskede mig. Min accept gør også at jeg bedre kan hjælpe ham og kan give ham den tid det tager at finde tryghed og tid til at koble af og lade alle indtryk bundfælde sig.

    Det bedste råd jeg kan give er positiv feedback, vende det negative til positivt, støt hende i de ting hun har lyst til og accepter at hun ikke er en kopi af din udadvendte væsen. Jeg er sikker på at Kornelia nok skal komme efter det og at når hun har været der et par gange og virkelig set hvad det er så se mere positivt på det at gå til dans.

    Håber det bedste for jer og hende.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Augustinussen

    Jeg har selv en meget genert ældste datter. Hun kan slå knuder på sig selv når folk tiltaler hende eller hun skal prøve noget fremmet. I vores tilfælde, har det altid virket at presse hende lidt, hvis det har været noget som vi har været sikre på, at hun egentlig gerne ville. Og når hun så har gjort det, har stoltheden strålet ud af hende!
    Vi går også til dans, og da hun kom i den alder hvor hun skulle være i salen alene, forberedte jeg hende på det, og så holdt vi ved at jeg skulle gå. Det gik uden problemer. De gange vi skulle se dem, kunne hun ikke koncentrere sig, og endte også med at sidde hos mig. De forældre som havde lignende børn, og troede det ville virke at sidde hos dem de første gange, endte med aldrig at få lov til at gå.
    Så i vores tilfælde, har det altid virket at holde ved og presse blidt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg havde det meget som din datter, da jeg var lille. Jeg tænker, at det der ville hjælpe hende meget med det dans, var at kende nogle af pigerne i forvejen. Kan du mon sørge for at det sker? Det ville måske også være godt at kunne øve dansene hjemme, så hun ikke var helt så meget begynder.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Søs

    Hun lyder som sin moster…
    …da hun var 4 år.
    Okay, kan, som du ved, intet huske fra da jeg var 4, men da jeg var barn så. Genert for..alt. Turde ikke række hånden op i skolen, hvis ikke jeg var 110% sikker på, det, jeg ville sige, var korrekt. Altid rød i hovedet. I alle mulige situationer. Var endda til læge med det, da det var så hæmmende! Turde ikke tale med andre end nogle, jeg kendte godt. Kan du huske det? Husker, du flere gange ringede til forskellige (offentlige instanser vil jeg tro…) for mig, da vi blev ældre. Fordi jeg ikke turde. Men – det er gået over… Som du ved, er jeg i dag vældig udadvendt – kan i hvert fald være det, når det er nødvendigt:) Stadig med en introvert side, hvor jeg fx lader op privat, modsat meget ekstroverte, som henter energi ude. Nå, det er en anden sag…
    Det jeg vil sige er bare, at jeg kender følelsen. Så godt. Usikkerheden. Frygten. Det skræmmende ved at kaste sig ud i det. Selv om man godt vil. Men beskytter sig selv for nederlag. Fordi man er perfektionistisk. Og selvkritisk. Og skræmt. Fordi det hele er nyt og man ikke ved, om man kan. Men hun finder lige så stille ud af, at hun kan. Og så blomstrer hun.

    De små skridt, du så fint støtter hende i nu, er perfekte. Fornem, lyt og se, hvordan hun tager de næste gange. Måske går det frem ad om et par gange. Måske vil hun stoppe. Og er først klar næste sæson. Begge dele er fint. Og det skriver du jo også selv. Den måde hun beskrev det på bagefter lyder til, hun er usikker, men alligevel interesseret. Hun skal bare over barrieren. I er obs på at være der og give støtte, kærlige puf og positiv opbakning, når hun er modig. Hun kan mere end hun selv tror og endnu mere end hendes mor tror, er det ikke sådan, man siger?! Ved, du tror på hende – men det med at ens mor blir usikker på ens vegne. Hun skal nok overvinde det:)

    Lyder fint, I begge prøver at tage med derind ila de næste gange. Måske et par gange med dig, så M. Så oplever hun det også forskelligt, og I kan bedre støtte hinanden i det.
    Synes, I tackler det så fint. Lad K sætte ord på, hvad hun synes, så det er hendes oplevelse af det, ikk jeres. Så kan I bedre guide hende. Og så tror jeg bare, hun skal prøve det nogle gange. Når man har det sådan der, er det netop fordi man ser an, observerer og har brug for lige at prøve det nogle gange. Det skal nok komme, tror nok hun skal blive tryg ved det i takt med hun ser rutiner, lærer læreren og de andre børn at kende.
    Vi kan lige tales ved…nu læste jeg det bare her og tænkte ovenstående…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg var selv MEGET genert som barn. Helt ekstremt meget. Hang i min mors skørter 24-7, og tror ikke jeg havde ture tage til dans dengang.

    Det bedste råd jeg kan give er at lade hende være genert, støt hende hvis hun gerne vil noget der måske tricker genertheden, men støt hende samtidig også i at det er ok at trække i land igen. Ros hende når hun udfordrer genertheden og gør det samtidig hende det også klart at det er helt ok at trække i land igen, og at i er lige stolte af hende af den grund.

    Jeg husker at det værste jeg vidste da jeg var barn var at blive tvunget ud af genertheden, det gjorde jeg fysisk dårlig og jeg krøb bare endnu mere ind i mig selv. Heldigvis accepterede min mor 99 % af tiden min generthed og en dag da jeg var 16 år besluttede jeg mig for at stoppe med det pjat og siden da har jeg nok været det modsatte.

    Jeg synes i gør jer nogle gode tanker, så jeg er sikker på at det hele nok skal gå.

    knus

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Kristensen

    Uha, det er jo svært når man jo ikke rigtig kender din datter, men here goes..

    Min datter er 3 år og 4 mdr, og hun kan være frygtelig genert men også vildt modig og spørger selv børn/forældre hun kender om legeaftaler etc.

    Jeg tror det er ekstremt vigtigt at man ikke gør for meget ud af det, fortæl endelig ikke at hun er også genert, for så “stempler” du hende let og hun “accepterer at sådan er hun jo” (giver det mening?)

    Når min datter bliver genert (fx når vi har været ved lægen og hun skal sige tak for hjælpen eller lignende situationer), sætte jeg mig på hug og forklarer at “man siger tak for hjælpen, fordi det var dejligt at lægen havde tid til at hjælpe” og holder fast på at hun siger det men hjælper gerne.

    Samtidig tror jeg at det er rigtig vigtigt at holde for øje at børn bliver genert fordi det er noget nyt/ukendt og at det er et udtryk for at de “beder” om hjælp/støtte i en eller anden form, og så er det bare så vigtigt at man er der for dem til at give den hjælp/støtte, så de bliver trygge ved selv at prøve uden hjælp/støtte med tiden 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Umiddelbart tænker jeg i håndteret det helt rigtigt. I er opmærksomme på hendes signaler, og presser hende ikke til noget 🙂 Villum er også en genert gut når vi er ude, og jeg lader ham være det. For efter noget tid løsner han op. Jeg tænker det er super vigtigt, at vise det er okay lige at skulle se det an, og så bagefter snakke om hvordan oplevelsen har været 🙂 Det værste man kan gøre er at presse på, men det siger du jo også 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Selv de smukkeste roser har torne..